Interview met leerlingen voor Zuiddag

Interview met leerlingen voor Zuiddag.

Zoals jullie allemaal weten was 22 oktober een onvergetelijke dag. Leerlingen van de derde graad van het MSKA Roeselare deden deze dag mee aan een bijzonder mooi project. Het project heet de Zuiddag. Wat gebeurt er nu op de Zuiddag? Wel het is erg simpel, leerlingen moeten voor 1 dag gaan werken. Ze kunnen zelf hun job uitkiezen en zo ervaring opdoen met hun studierichting of zelfs gewoon job beoefenen die zie altijd al eens wilden proberen. Hierbij verdienen we wat geld en sturen we dat door naar een goed doel. Mijn naam is Lieven Francoy en ook ik deed mee aan de Zuiddag. Ik was vandaag reporter van onze eigen schoolkrant. Ik ging op bezoek bij leerlingen die vandaag werkten voor de Zuiddag.

We zien dat sommige leerlingen iets heel anders dan hun studie keuze kozen, zoals Celine uit het 6de jaar Aso en Atef uit het 6de jaar Latijn.

Celine ging aan het werk als elektricien/ mechanicien bij Dominiek Callewaert bij het bedrijf CDELEK!. Toen ik aankwam voor het interview was ze zeer positief over het werk, ze wist wat haar te wachten stond wanneer ze dit beroep uitkoos. Haar verwachtingen over het beroep waren dus correct. Ze heeft vandaag hard werk geleverd. Goed gewerkt!

10169289_10205577416060732_1000775966948254451_n

Ook Atef ging een heel andere beroepskeuze uit. Hij werkte samen met Celine bij het bedrijf CDELEK. Atef zijn verwachtingen waren wel anders. Hij dacht namelijk dat hij ingewikkelde draadjes zou leggen, of zoals elektriciens het noemen, schakelen. Toch was hij zeer positief over dit beroep, hij vond dat er veel variatie in de job zat en ook al kwam hij niet direct aan het schakelwerk, hij wist wel dat hij dit ook onder de knie zou krijgen. Samen hebben Atef en Celine TL lampen uit een muur vervangen naar LED lampen. Goed gedaan!

11951379_10205577416740749_6377459522150332593_n

Ik ging opzoek naar nog meer enthousiaste leerlingen die werkten voor de Zuiddag. Mijn volgende stop was bij Jean Claude uit het 5de jaar tso Elektriciteit.

Jean Claude werkte vandaag in de Munt in Roeselare ( de bib). Waarom zou een toekomstig elektricien nu in de bib gaan werken? Het antwoord hierop is zeer simpel. Jean Claude wou meer kennis opdoen in de bib, bij de boeken en als werknemer van de bib. Hij verwachtte om boeken terug te kunnen klasseren, maar was aan het kaften. Natuurlijk heeft hij ook boeken kunnen klasseren, maar het kaften vond hij toch leuk. Het was een speciale ervaring voor Jean Claude. Goed gewerkt.

12063700_10205577414580695_5987830267512643469_n

De volgende stop was bij Ivan van het 6de jaar Aso die wel een heel unieke job had en zeker als je weet dat alle leerlingen al werkten voor een goed doel.

Ivan hielp al veel mensen door vandaag te werken bij de Zuiddag, maar het beroep dat hij uitkoos was ook nog eens om mensen te helpen, hij is een echte mensenredder! Hij werkte bij het provinciebestuur West-Vlaanderen. Deze mensen bekommeren zich om de Noord-Zuidproblematiek en organiseren activiteiten om op scholen het Wereldburgerschap te bevorderen. Ivan zijn interesse voor deze job was ook om mensen te helpen. Hij was zeer enthousiast en vond de werksfeer daar fantastisch. Zijn verwachtingen waren wel wat anders. Hij dacht dat hij veel papierwerk ging moeten doen vandaag, maar gelukkig voor Ivan was dat niet zo. Hij was bezig een podium aan het opzetten, met een volledige feesttent die 260 mensen zou verwachten. Een unieke ervaring als je het mij vraagt. Goed gewerkt!

12122586_10205577415700723_8675168404850462602_n

Mijn laatste bezoek was bij Paula van het 6de jaar Aso die haar job bewust uitkoos.

Paula was zeer blij met haar job, omdat het te maken had met haar richting. Ze werkte bij vandaag bij Vind! Ze studeert economie talen en heeft vandaag enorm veel ervaring kunnen opdoen. Ze verwachte veel administratief werk, wat ook het geval was. Ze doet dit zeer graag. Er was veel variatie in haar werk, wat het enkel nog toffer maakte voor Paula. Het bleef dus niet enkel bij papierwerk. In ieder geval is ze zeer blij met haar ervaring die ze vandaag heeft kunnen opdoen. Haar werk was volledig in orde. Goed gewerkt!

11215719_10205577413740674_3867392346860128406_n

Paula was misschien mijn laatste stop, maar wat u nu heeft kunnen lezen was slechts een topje van de ijsberg. Er waren meer leerlingen die deelnamen aan de Zuiddag, maar die zelfs uit mijn bereik als reporter waren. Er waren leerlingen die werkten in Kortrijk en zelfs aan de kust in Middelkerke. De Zuiddag was dan toch weer een succes. Ook ik als reporter heb veel bijgeleerd vandaag. Veel rond bellen en afspraken maken voor een bezoek te brengen was vandaag mijn grootste uitdaging. De Zuiddag is geslaagd en MSKA Roeselare kan trots zijn op haar leerlingen. Ik, Lieven Francoy was vandaag uw reporter. De leerlingen hebben er vandaag van genoten, u nu hopelijk ook.

Foto's volgen...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *