Huis van de smaak: HET ETEN VAN MORGEN

Op 13 november 2015 gingen 5 en 6 sociale technische wetenschappen naar het Huis van de smaak. We vertrokken vanuit  school om 8u30. We kregen eerst  een inleiding  over wat er vandaag zou te doen zijn. Bij elke stoel lag er een zakje met daarin een krant,  een blaadje met de uren van de workshops, een karamel snoepje, een koekje en het belangrijkste zat onder het zakje en een gekleurd stickertje. De kleur bepaalde je groep. Iedereen zou 3 van de 4 workshops volgen.

De eerste workshop die ik volgde, was over hoe ze nieuwe producten proberen te vinden. Het ging ook vooral over de samenwerking van de hoge school Vives en het bedrijf zelf. Vives zorgt ervoor hoe een bedrijf hun product kan maken dus eigenlijk recepten die ze opstellen om dan aan het bedrijf te geven. En natuurlijk mochten we bepaalde producten gaan proeven. Hier verwerkt met de stengel van hopscheuten die anders zou weggegooid worden.

De volgende  workshop ging over een Belgische man die de lekkerste koekjes  had uitgevonden. Zijn naam was Jules Destrooper. Hij heeft die koekjes in 1886 uitgevonden. Met zijn geheime recept heeft hij dan de koekjes gemaakt en dan verkocht. Het was toen al een heel groot succes. Nu heeft een andere familie het bedrijf overgenomen. De koekjes van Jules Destrooper worden  in zo’n 75 landen verkocht. Het bedrijf produceert wel zo’n 3 miljoen koekjes per dag. We mochten de koekjes proeven en mengen met andere producten die daar lagen. Daarna moesten we vertellen of het erbij paste en of je het lekker vond. De lekkerste combinatie met die koekjes vond ik met honing.

In de middagpauze kregen we soep en stokbrood aangeboden. Je kon kiezen uit tomatensoep of groentesoep. Bij de laatste workshop die ik volgde moest je een blinddoek om doen en je partner verrassen met wat je hem liet proeven. Reuk beïnvloedt sterk de smaak. Je kon ze spruiten laten proeven met een reukje aan.

Ik volgde dus de workshop over de verpakking van morgen niet. Er wordt gezocht naar recycleerbare verpakkingen.

Na de laatste workshop kwamen we samen komen om te zeggen wat we geleerd hadden en om te zeggen of we het leuk vonden of juist niet. Daarna stelden ze nog bepaalde professoren, leerlingen en oud leerlingen voor. Ze zeiden waarom ze deze aspecten in verband met voeding  leuk vinden om te doen en ze gaven ze ons ook advies over de studierichtingen die je kan volgen in deze categorie. Toen het afgelopen was konden we terugblikken op een leerrijke dag.

Verslag geschreven door Kejdi Daka - 5tSTW

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *