YOUCA-dag

YOUCA vzw organiseert voor de 12de keer de YOUCA Action Day, dat is trouwens de nieuwe naam van de Zuiddag. Meer dan 15.000 Vlaamse en Brusselse jongeren gaan aan de slag voor een bedrijf, een organisatie, een overheid of een particulier. Het loon dat ze daarmee verdienen steunt zowel een jongerenproject van Trias ngo in El Salvador en 7 projecten in België.[1]

In kader van dit project kwam ik, Anne-Leen Declercq, als leerlinge van het 6e jaar MSKA Roeselare, een dag werken voor scholengroep Mandel en Leie. Hier proefde ik van het werkleven maar steunde evenwel het goeie doel.

Maar waar gaat dit geld precies heen? De gesteunde jongerenprojecten bevinden zich als eerder vermeld in zowel El Salvador als in België.

Zo helpen we in El Salvador het project TRIAS. Als één van de weinige internationale organisaties probeert Trias in El Salvador het tij te keren. Trias verenigt jongeren en geeft vormingen, stimuleert hun ondernemersspirit en werkt met de jongeren aan hun zelfvertrouwen. Zo krijgen Salvadoraanse jongeren de kans om hun eigen keuzes te maken, om hun lot in handen te nemen en om te bouwen aan hun dromen en toekomst.

In België begeleidt YOUCA dit jaar niet minder dan 7 projecten! Ik stel ze even kort voor:

  • RATATOUILLE: D'Broej biedt jongeren uit de wijken ruimte om hun talenten te ontplooien en wil hun positie in de maatschappij verbeteren.[2]
  • CARAVAN: Circusplaneet is een Gentse stichting. Deze wil de wereld een betere plek maken aan de hand van de kunstvorm Circus. Ras, rang, opleiding en stand.[3]
  • DIGGIE VZW: Diggie vzw is een kinder- en gezinsboerderij midden in de Vlaamse Ardennen. Je kan er als kind op kamp komen, je boerderijklas laten doorgaan, de boerderij afhuren als jeugdbeweging, groep of familie, je verjaardagsfeestje organiseren, vrijwilliger zijn, kampen begeleiden en nog veel meer.[4]
  • OKAN – CULTUURPROJECT: College O.-L.-V.-ten-Doorn is een warme school met een brede waaier aan opleidingsmogelijkheden waar de lat hoog ligt voor elk talent. De middenschool ligt als kleine aparte entiteit in een groot groen park. Menstreeft voor het uitbrengen van de talenten in kinderen, alsook geeft men er om cultuur, het leren-leren en het leren-samenleven in een bruisende maatschappij als de onze.[5]
  • TOGETHER WE STAND:TWS is een organisatie die de hip hop en Bboy cultuur nieuw leven wil inblazen. Een community bouwen en allerlei leuke projecten organiseren is hun focus.[6]
  • MISSING YOU: VZW Missing You is een initiatief voor jongeren en jongvolwassenen die een broer, zus, ouder, vriend verloren hebben door sterfte en hier geregeld over willen praten met lotgenoten.[7]
  • SHOOT FOR DREAMS: Shoot for dreams is een project dat via voetbal, interculturele uitwisseling wilt bevorderen tussen meisjes uit drie Europese landen.[8]

Ik ben blij als één van de vele gemotiveerde studenten te kunnen helpen om al deze mooie projecten te helpen steunen en realiseren. Daarnaast geeft dit project ook ons mogelijkheden: Het ontdekken van het leven op de werkvloer, in de schoenen staan van anderen en een volledig nieuw zicht op hoe de maatschappij werkt. Hier is mijn ervaring:

Ik ben binnengestapt bij de scholengroep Mandel en Leie en werd met open armen verwelkomd. Een geëngageerde student die het goed doel wil steunen en de werking van de school een dag achter de schermen kan meemaken: Waarom niet?

Dus op donderdag 19 oktober begon ik aan mijn job-voor-een-dag. Ik woonde hier vergadering bij waarvoor ik als secretaris diende en verslagen maakte, schreef dit document en veel meer. Op deze manier kwam ik in contact met hoe alles wel allemaal in zijn werking treedt, wat voor een team er niet achter een school staat om deze draaiende te kunnen houden. Het personeel was vriendelijk en joviaal en ik werd constant met respect en vriendelijkheid begeleidt.

Zo was mijn dag snel over, net zoals deze van 15.000 andere medestudenten. Onze niet-zo-zuur-verdiende centjes zullen nu het goeie doel steunen en de wereld weer een stapje dichter bij elkaar helpen!

[1] https://www.youca.be/

[2] http://www.dbroej.be/nl

[3] https://www.circusplaneet.be/

[4] http://www.diggie.be/

[5] http://www.coltd.be/

[6] https://www.facebook.com/pg/togetherwestand1/about/?ref=page_internal

[7] http://www.missingyou.be/

[8] https://www.facebook.com/Shootfordream/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *