Eerste graad B-stroom

1B 

Voor wie is deze opleiding ?

Je talenten situeren zich meer op het praktische domein. Naast het aanleren van een goede basis, steek je graag de handen uit de mouwen. Je hebt creatieve ideeën en vaardige vingers. Je leert het liefst door dingen te doen. Je wil goed voorbereid zijn op degelijk beroepsonderwijs.

Wat houdt deze opleiding in ?

Naast een degelijke algemene vorming geniet je van een brede en gevarieerde praktische opleiding. Binnen de lessen techniek maak je kennis met verschillende beroepsvakken. Je maakt werkstukjes met verschillende grondstoffen en materialen. De theorie wordt rechtstreeks aan de praktijk gekoppeld. Ook hier is er een ‘Full Option Menu’ beschikbaar.   Het basispakket bestaat uit 30 lesuren.   Daarnaast kies je voor 4 uur wielrennen of voetbal of voor 3 uur talentontwikkeling.

BSO

Keuze uit 3 interessevelden

Wielrennen

Je bent sportief, maar hebt het meer voor de fiets. Je deinst er niet voor terug om te beuken tegen de wind of te vlammen over de kasseien.   Als crosser kom je ook aan je trekken op het veldritparcours op school. Ook de stuurvaardigheid, snelheid, behendigheid en kracht op de wielerpiste komen ruim aan bod. Vanaf het derde jaar is een vergunning bij Wielerbond Vlaanderen verplicht.

Wielrennen3

Voetbal

Je bent sportief en je bent verzot op voetbal. Je wilt echt je huidige voetbalniveau doen stijgen? Dan is de keuze voor voetbal heel terecht. Je scherpt er je technische kwaliteiten aan en krijgt een grote boost wat betreft inzicht in de strategie van het spel. Om te kiezen voor voetbal is een aansluiting bij een erkende voetbalclub wel verplicht.

Voetbal2

Talentontwikkeling

Wie ben je? Wat kan je? Wat wil je? Als je kiest voor het extra vak Talentontwikkeling kom je het allemaal te weten! Ontwikkeling van burgerzin staat hierbij centraal. 

We hebben hierbij 3 pijlers:

Burgerzin

Onderwijs is gericht op wat je moet kennen en kunnen. En dat is goed. Maar nog beter is als er ook aandacht is voor wij jij bent. Waar jij uitgesproken goed in bent. Hoe je overkomt bij anderen. Weten wie je bent (je persoonlijkheid) en wat je wilt bereiken in je leven(je motivatie) zijn belangrijke voorspellers van een succesvolle toekomst, zoals je kans op een baan, het loon dat iemand verdient en het aantal jaren dat wordt geïnvesteerd in (bij)scholing. MSKA Roeselare wil je hierbij helpen door het aanbieden van een extra keuzevak ‘Burgerzin’. In deze lessen worden enkele basisbegrippen en instrumenten aangeleerd waarmee jij je kernkwaliteiten versterkt.

Leer strategisch denken

In onze maatschappij is het belangrijk dat je van aanpakken weet. Hoe los je bepaalde situaties op, zowel op school als in het dagelijkse leven? Hoe ga je om met geld? Hoe pak je zaken efficiënt aan? In dit extra keuzevak krijg je dus eigenlijk lessen voor het leven.

Proeven van concrete praktijkervaringen

In elke school wordt op het eind van het 1ste leerjaar aan je gevraagd in welke richting je verder wil gaan. Maar hoe maak je zo’n keuze als je niet alle mogelijkheden kent? Dan vindt MSKA Roeselare ook. Daarom krijg je hier de kans om gedurende tien weken te proeven van de verschillende beroepsmogelijkheden. Vier uur per week doe je ervaring op in het werkveld. Je krijgt dus les in de werkplaatsen waar je vanaf de tweede graad permanent aan de slag zal gaan? Die aanpak is uniek in de regio.

Lessentabel 1bpdf bestand1e jaar b-stroom.pdf (268 kB)

2bvl

In het tweede beroepsvoorbereidend leerjaar kies je één van de volgende beroepenvelden :

  • Decoratie-hout: Je ontwikkelt je zin voor creativiteit, vaardigheden en technieken om een oefening verzorgd af te werken. Aan de hand van decoratieve oefeningen ontwikkel je een oog voor detail en afwerking. Je leert gereedschap en materiaal op een verantwoorde manier te gebruiken. Je krijgt een basiskennis kleurenleer. Binnen het vakgebied hout maak je aan de hand van een stappenplan heel wat leuke werkjes.

  • Elektriciteit-metaal: In de lessen metaal leer je zelf onderdelen voor werkstukken maken, die daarna geassembleerd worden. Je start van nul en leert de basistechnieken. In het studiegebied elektriciteit heb je aandacht voor energieverbruik en maak je kennis met de basisgrootheden van elektriciteit. Je bouwt zelf stroomkringen en leert schema’s lezen.

  • Haarzorg-verzorging-voeding: Je maakt kennis met de belangrijkste vaardigheden van de kapper (wassen, verzorgen, drogen, brushen, oprollen, …). Hand- en nagelverzorging komen ook aan bod. Binnen het beroepenveld verzorging-voeding draait alles rond de zorg voor de mens en zijn leef- en woonsituatie. Je leert heel wat bij over gezonde voeding.
  • Hotel-bakkerij-slagerij: Je steekt graag de handen uit de mouwen. Kok, bakker of slager worden is jouw grote droom. Al doende leer je omgaan met voeding . Je maakt kennis met de verschillende grondstoffen en leert de basistechnieken aan voor de verwerking ervan.

 Lessentabel: pdf bestand2de beroepsvoorbereidend leerjaar.pdf (308 kB)

Wat na deze opleiding ?

In het derde jaar heb je de keuze tussen een grote waaier aan praktijkgerichte opleidingen : schilderwerk en decoratie, haarzorg, voeding-verzorging, brood- en banketbakkerij, basismechanica, elektrische installaties, houtbewerking. In het beroepssecundair onderwijs ligt het accent meer op de praktijk dan op de theorie. Je wordt voorbereid op de uitoefening van een beroep. Je doet zelf, probeert zelf en krijgt zo de nodige ervaring

Folder b-stroom: pdf bestandFolder-b-stroom.pdf (413 kB)