Graphic design

Voor wie is deze opleiding?

Vind jij de reclamewereld ook zo boeiend? Heb je gevoel voor kleur, vorm en compositie? Teken je graag en ben je creatief? Dan is Graphic Design de ideale studierichting voor jou!

Hiervoor maak je gebruik van computerprogramma’s. Je leert verschillende producten ontwerpen en uitvoeren zoals labels, affiches, folders, logo’s en belettering, zeefdruk en fotografie.

In het 6e en 7e jaar maak je een geïntegreerde proef (GIP), die uit een schriftelijk gedeelte en een praktische realisatie bestaat. Vanaf het 5e jaar is er ook Stage.

Wat kan ik?

Je hebt een grote fantasie, bent creatief, tekenvaardig en ICT-vaardig. Je toont niet alleen belangstelling voor de grafische sector, maar ook voor de algemeen vormende vakken.

En hierna?

Na deze opleiding kan je een zevende specialisatiejaar Graphic Communucation volgen en zo je diploma secundair onderwijs verkrijgen. Dat diploma zorgt voor betere jobkansen op de arbeidsmarkt. Je kan uiteraard ook aan de slag gaan als illustrator, grafisch ontwerper van drukwerk… in reclame-, ontwerp-, of illustratiebureaus.

 

publi

 

Publiciteitstekenen

Grafisch ontwerp

Je ontwerpt affiches, logo’s, verpakkingen, covers van tijdschriften, advertenties, wenskaarten en folders. Daarbij zijn lay-out (foto’s, illustraties) en typografie (tekst, lettertypes, letterformaten) heel belangrijk. Schetsend, tekenend en schilderend zet je je ideeën op papier. Deze ideeschetsen zet je met behulp van de computer om in presentatietekeningen. Dat is het ontwerp dat je aan de klant of opdrachtgever laat zien. Je leert ook hoe je het definitieve idee drukklaar maakt.

Toegepast computergebruik

Je maakt kennis met de grafische computerprogramma’s InDesign, Illustrator en Photoshop. Toegepast computergebruik ondersteunt het vak grafisch ontwerp.

Illustratie

Je leert de verschillende soorten illustraties kennen. Je houdt bij het ontwerpen rekening met de boodschap van de illustratie en de doelgroep (kinderen, jongeren, volwassenen). Je maakt illustraties met potloden en kleurpotloden, markers (stiften), olie- en pastelkrijt, pen en inkt, acrylverf, ... Daarna bewerk je deze illustraties eventueel verder met de computer.

Lessentabel 3de graad: pdf bestand2de graad BSO Publiciteit en etalage en 3de graad BSO Graphic design.pdf (322 kB)

Lessentabel 7de jaar publiciteit en illustratiepdf bestand7de Specialisatiejaar BSO Graphic design.pdf (272 kB)

Bekijk hier de folder: pdf bestandFolder Graphic Design.pdf (8.4 MB)

instagramOf volg de instagrampagina van onze richting Graphic Design

 

lessenpakket graphic

 

publi2

 

publi1