Sportwetenschappen

School en sport

In navolging van de tweede graad ASO wetenschappen optie sport, starten we in de derde graad met de richting sportwetenschappen.  Deze keuze is net, zoals vele andere studierichtingen bij ons op school, uniek in Roeselare. Onze sportieve reputatie wordt op deze manier verder uitgebreid. In zowel alle studierichtingen krijgt men reeds een aantal jaren de keuze om de optie sport in het lessenpakket op te nemen. Onze wielrenners en voetballers zijn hiervan de exponent. Ons ruime aanbod aan fietsen geeft ons ook de mogelijkheid om de verplaatsingen vlot te laten verlopen. Ook de contacten met diverse partners laat de leerlingen toe om zich in kwalitatief goede omstandigheden te ontwikkelen tot sportman of sportvrouw.

Sportwetenschappen EN studeren

De richting ‘Sportwetenschappen’  laat je tijdens je schoolloopbaan kennismaken met verschillende sporttakken. Per week beoefen je gedurende 6 lesuren diverse sporten. Daarnaast krijgen de leerlingen ook een uitgebreide wetenschappelijke vorming.

De sportvakken worden begeleid door verschillende leerkrachten die ervaring hebben in hun sportdiscipline en gediplomeerd zijn.

Er is een brede waaier aan verschillende sporten voorzien. Tijdens het schooljaar kom je in contact met atletiek en fitness, balsporten, gymnastiek, ritmiek/terugslagsporten en zwemmen.

Naast het sportgedeelte zijn de algemene vakken natuurlijk niet te onderschatten. Hierbij wordt vooral de klemtoon gelegd op de wetenschappen. Op deze manier krijg je ook een brede vorming waarmee je in de toekomst verschillende richtingen uit kan.

Voor wie?

Sportwetenschappen is op het lijf geschreven van gemotiveerde, sportieve leerlingen. Het is van groot belang dat deze jongeren echt geïnteresseerd zijn om meerdere sportdisciplines aan te leren. Men moet zich elke les lichamelijk inzetten, maar ook het mentale aspect speelt een grote rol. Doorzetting is dan ook een kerneigenschap van een sporter.

Daarnaast heeft de leerling ook een grote interesse voor het wetenschappelijke aspect van de sport. De leerling krijgt een verdiepende vorming wat betreft fysica, biologie, chemie en aardrijkskunde. Men volgt hier ook hetzelfde leerplan van de wetenschappen in het ASO.

Een andere belangrijke karakteristiek voor deze leerlingen is communicatie. Je laat je gelden in teamverband en ook individueel probeer je bij te sturen. Er wordt veel progressie geboekt wanneer er goede onderlinge relaties zijn in de groep. De teamgeest bepaalt de individuele prestaties. Fair play en respect in het algemeen vormen de basis van een positieve sfeer. Opbouwende kritiek van leerkracht of leerlingen is altijd welkom. Het doel is namelijk om beter te worden in wat je doet.

Wat na sportwetenschappen?

In eerste instantie bereidt een ASO-studierichting je voor op het behalen van een bachelor- en/of masterdiploma. Vooral wetenschappelijk gerichte opleidingen zijn hier van toepassing.

Via een opleiding LO kan je als sportfunctionaris, beheerder van sportinfrastructuur, trainer, redder, animator,... terecht. Via deze opleiding kan men ook terecht in het onderwijs.

In de zorgsector kan men zich verder ontwikkelen tot verpleegkundige, sociaal werker, dieet- of voedingsconsulent, podoloog, ergotherapeut, kinesitherapeut,...

Men kan in tweede instantie direct terecht op de arbeidsmarkt in de vrije tijd-sector. Een goede fysieke basisconditie gekoppeld aan brede algemene opleiding zijn hier belangrijk. Begeleiders in sportclubs en sportcentra zijn onontbeerlijk. Ook in de veiligheidssector zijn er enkele interessante pistes: politie, leger, beveiligingsfirma's,... MSKA biedt tevens de mogelijkheid om de SENSE-richting (7e jaar) 'Maatschappelijke veiligheid' aan te vatten.

Daarnaast zijn onze sporters vaak sociaal onderlegd zodat men in vele andere sectoren terecht kan. Denk maar aan vertegenwoordigers, verkopers,...

Kledij

Deze sportievelingen dragen tijdens de LO- en sportmomenten een uniforme sportuitrusting. De leerlingen krijgen de verantwoordelijkheid om dit materiaal bij te hebben tijdens sportlessen. De kledij dient frequent gewassen te worden wegens hygiënische redenen.

Voor de zwemles dient men bij de jongens een aansluitende zwembroek te hebben. Voor de meisjes is een aansluitend zwempak een must.

Onze partners

  • stad Roeselare
  • Wielerbond Vlaanderen
  • KSV Roeselare