Schilderwerk en decoratie

Voor wie is deze opleiding ?

Je steekt graag de handen uit de mouwen en hebt interesse in afwerken en verfraaien. Je zoekt een beroep vol afwisseling. Je houdt van het decoreren van huizen. Je hebt een fijne motoriek en een liefde voor kleur, decoratie en fijne afwerkingstechnieken.

Wat houdt deze opleiding in ?

Je leert schilders- en decoratieopdrachten begrijpen, voorbereiden, uitvoeren en afwerken. Netjes en nauwkeurig werken is essentieel. Je leert opmeten, verf samenstellen, de ondergrond voorbehandelen. Je maakt kennis met verschillende soorten verf, papier, lijm en vulmiddelen. Je leert niet alleen schilderen met rol en borstel, je krijgt ook training in sierschrift, schetsen, linoleum leggen, behangen, … De algemene vorming en het ontwikkelen van het esthetisch gevoel vormen tevens een belangrijk onderdeel. In de derde graad kunnen de leerlingen zich bekwamen in ambachtelijke technieken.

Wat na deze opleiding ?

De toekomstmogelijkheden liggen in de nijverheidssector (verfmenger, verfmagazijnier, colorist, technisch adviseur, demonstrateur, …) als in de publiciteitssector (letterschilder, schilder-decorateur, woninginrichter, muur- en vloerbekleder, restauratie- en renovatiewerken, …). Je kan ook kiezen voor een zevende specialisatiejaar decoratie en restauratie. Dat verhoogt niet alleen je kansen op een betere job, maar het geeft je meteen ook een diploma hoger secundair onderwijs.  Met het getuigschrift bedrijfsbeheer, dat je kan behalen gedurende je opleiding, en het nodige doorzettingsvermogen kan je als zelfstandige je eigen bedrijf opstarten.

Lestabel: BSD7 BDRS