Eerste graad A-stroom

Eerste graad (A-stroom)

1A en 2A

Voor wie is deze opleiding ?

Je hebt goede resultaten in de basisschool. Je studeert dagelijks en met plezier. Je algemene interesse is breed. Je werkt nauwkeurig, regelmatig en zet door. Je denkt aan verder studeren na het middelbaar.

Wat houdt deze opleiding in ?

Je krijgt een algemene brede vorming met een basispakket van 28 lesuren.

fdf  hdfdhf

Daarnaast kies je naar eigen interesse en talent uit ons ‘Full option’ menu. Kies een gekleurde bol en maak een combinatie met een witte bol naar keuze. Wie kiest voor Latijn moet ook als tweede optie Latijn kiezen. 4 uur Latijn is namelijk absoluut noodzakelijk om een goede basis te hebben om in je verdere studies Latijn te volgen. Voetbal en wielrennen omvatten telkens 4 uur. Voetballers en wielrenners kunnen indien gewenst nog een witte bol extra kiezen.

bol

menu

Welke vakken zitten in ons ‘Full Option Menu’?

De 9 interessevelden

Sport

Je bent sportief of je wilt werken aan je fysieke conditie. ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’ is voor jou niet zomaar een spreuk. Je wilt kennis maken met diverse sporttakken en je houdt ervan je af en toe eens flink in het zweet te werken. Fair-play en 100% fysieke inzet zijn voor jou vanzelfsprekend.

Techniek (STEM)

Je houdt ervan om dingen in elkaar te knutselen. Je kunt met enkele materialen afgewerkte producten maken. Je wilt wel eens weten hoe een elektriciteitscentrale werkt en je kunt een lamp doen branden door een eenvoudige schakeling te maken.   Een schroevendraaier en een zaag kennen voor jou geen geheimen.

techniek

Talen

Je houdt van de schoonheid van onze taal en van je expressief te uiten.   Een gedicht is voor jou meer dan een gekunsteld stukje tekst. Ook Frans en Engels spreken jou enorm aan. Je deinst er niet voor terug om via skype een babbeltje te doen met een leeftijdsgenoot uit Frankrijk, Schotland, Senegal of Australië. Dit is het interesseveld waarin je echt veel mag babbelen.

Ondernemen

Je bent ondernemend en zou het wel zien zitten om een handel op te starten. De wereld van economie, geld en boekhouding zijn jou niet vreemd. Je pakt het professioneel aan door een reclamecampagne op te starten.   Je bent mondig genoeg om je product te verkopen.

Wetenschappen-engineering (STEM)

Je bent onderzoekend. Je vraagt je af welke kracht nodig is om een raket de hoogte in te schieten. Je bent niet vies van een wiskundige berekening en je wilt die gebruiken om te weten te komen hoe iets werkt. Je zet de eerste stappen in het in elkaar knutselen van een robotje. Daarnaast spreken mens en dier, milieu en gezondheid je geweldig aan en wil je de kleinste zaken uitvergroten met de microscoop.

stem

Zorg

Je houdt meer van de zachte aanpak.   Gezondheid en verzorging zijn echt je ding. Je bent sociaal, vriendelijk en je helpt de mensen graag. Je schrikt er ook niet van terug om af en toe achter het fornuis te staan. Enige creatieve expressie is je niet vreemd.

zorg

Latijn

Je houdt van de klassieke oudheid met de Grieken en vooral de Romeinen. Je leest graag de verhalen over het leven in het Oude Rome en ook de mythologische figuren Hercules, Jupiter en Mars spreken je aan. Daarnaast wil je inzicht krijgen in deze klassieke taal door ze spraakkundig te ontleden.

Voetbal

Je bent sportief en je bent verzot op voetbal. Je wilt echt je huidige voetbalniveau doen stijgen? Dan is de keuze voor voetbal heel terecht. Je scherpt er je technische kwaliteiten aan en krijgt een grote boost wat betreft inzicht in de strategie van het spel. Om te kiezen voor voetbal is een aansluiting bij een erkende voetbalclub wel verplicht.

voetbal

Wielrennen

Je bent sportief, maar hebt het meer voor de fiets. Je deinst er niet voor terug om te beuken tegen de wind of te vlammen over de kasseien.   Als crosser kom je ook aan je trekken op het veldritparcours op school. Ook de stuurvaardigheid, snelheid, behendigheid en kracht op de wielerpiste komen ruim aan bod. Vanaf het derde jaar is een vergunning bij Wielerbond Vlaanderen verplicht.

wielrennen

Onze school werkt intensief aan nauwkeurigheid en concentratie. Het vakbekwaam lerarenteam stimuleert je motivatie en nieuwsgierigheid. Onze opdracht bestaat erin je zo goed mogelijk te begeleiden, zodat je slaagkansen maximaal zijn.

Lessentabel 1ste jaar a-stroom 2017-2018

In het tweede jaar maak je de keuze uit onderstaande richtingen .

  • 2A Latijn: Indien je vlot studeert en geïnteresseerd bent in de klassieke oudheid, dan is deze optie de perfecte keuze. Tijdens de lessen Latijn kom je in contact met de klassieke beschaving en geschiedenis en leer je Latijnse teksten ontdekken. Ook voor de andere vakken, zoals talen, wiskunde, wetenschappen, …  ligt de lat hoog en wordt er gestreefd naar extra uitdieping van de aangeboden leerstof.
  • 2A Moderne: In deze opleiding ligt het accent op talen (Nederlands, Frans, Engels) en wiskunde. Je maakt kennis met economie en wetenschappen en je krijgt zowel wetenschappelijk werk als socio-economische initiatie en engineering* (*vanaf schooljaar 2017-2018)
  • 2A Mechanica-elektriciteit : Naast een groot pakket algemene vakken krijg je ook techniek en praktijk. Je leert mechanische en elektrische werkstukken opmeten, interpreteren en rapporteren. Je leert verschillende onderdelen afwerken volgens een tekening, monteren en demonteren.
  • 2A Sociaal-technische vorming : Deze opleiding biedt je een brede vorming aan op sociaal, wetenschappelijk en technisch vlak. Je leert hoe de mens functioneert in de samenleving. Je leert sociale activiteiten organiseren. De praktijk rond voeding is gesteund op wetenschappelijke inzichten.

 Lessentabel 2A 2016-2017

Wat na deze opleiding ?

De keuze van een basisoptie is geen definitieve keuze. Nadien kan je zonder problemen alle richtingen uit. Alle studierichtingen van het algemeen secundair onderwijs (ASO) hebben een uitgesproken doorstromingsfunctie. Ze willen je voorbereiden op verder studeren in het hoger onderwijs. Met een TSO-diploma kan je later ook nog alle kanten uit : werken of verder studeren.

In de tweede graad  ASO kunnen onze leerlingen kiezen uit de studierichtingen: Latijn – optie wiskunde/moderne talen, Economie – optie wiskunde/moderne talen of Wetenschappen – optie sport/moderne talen of engineering. Bovendien kan er in elke richting gekozen worden voor de optie wielrennen of de optie voetbal.

In de tweede graad TSO wordt algemene vorming gecombineerd met flink wat technische vakken en praktijklessen. In de tweede graad TSO biedt onze school drie studierichtingen aan : elektrotechnieken, sociale en technische wetenschappen en lichamelijke opvoeding en sport.