Tweede graad KSO

KSO opleiding Moderne dans

KSO-dansopleiding ‘ModerneDans’

Voor wie is deze opleiding ?

De openingsdans is ingezet. ‘ModerneDans’, de KSO-opleiding van het MSKA Roeselare ziet het daglicht. Schoolgaan te Gent, Antwerpen, Brussel of Hasselt om hedendaagse DANS te volgen? Onze school kreeg groen licht om in West-Vlaanderen deze opleiding eveneens te mogen inrichten.

Wil je een degelijke middelbare opleiding met een sterke basisvorming aangevuld met 15 tot 20 uur klassieke/moderne danstechnieken tijdens de schooluren? Kies dan voor onze nieuwe kunstopleiding. Stoom je klaar voor een carrière als professioneel dansmaker.

 

‘ModerneDans’, de KSO-opleiding van het MSKA Roeselare

 

Wat houdt deze opleiding in ?
Deze kunstsecundaire schoolrichting start vanaf het derde middelbaar. De daaropvolgende jaren groeien we verder door tot en met het 6e middelbaar. Het diploma heeft een dubbele finaliteit: verder studeren of direct in het werkveld. Aan jou de keuze…

Dans, dans, dans, ... in combinatie met een degelijke basisvorming

De 2e graad heeft 15 uur dans, de 3e graad 20 uur. Daarnaast hebben de dansers/leerlingen een brede algemene vorming met Frans, Engels, Nederlands, wiskunde, aardrijkskunde, natuurwetenschappen, L.O., geschiedenis, zedenleer of godsdienst, muziekleer en kunstinitiatie. Een degelijke basisvorming!

Ruim aanbod dansvakken

Daarnaast hebben ze een ruim aanbod aan dansvakken. Zo krijgen de leerlingen dagelijkse balletlessen gekoppeld met uren moderne dans, tumbling/acrobatie/tricks, floorwork en improvisatie/compositie. Een vast uur yoga en pilates per week wordt ook aangeboden, beide om zowel het lichaam in betere vorm te brengen, maar ook om de leerlingen een manier te geven om mentaal te ontsnappen aan het zware dansleven.

Vaste docenten

In de tweede graad krijgen de dansers een vaste docent ballet, een vaste docent modern en vaste docent pilates/yoga. In modern krijgen we subcategorieën als floorwork/tricking/improvisatie die in de tweede graad worden voorbereid door een vast docententeam. In de derde graad wordt gradueel overgeschakeld naar een systeem van gastdocenten om de dansers hun vocabulaire verder te verruimen.

Focus in de tweede graad is het opbouwen van een gelijke basis voor alle leerlingen met aandacht voor divergerende differentiatie. De focus voor de derde graad ligt op het creatief ontwikkelen van een eigen artistieke persona (nadruk op improvisatie en choreografische lessen) en dito danstaal.

Vooropleiding?

Wat met het 1e en 2e middelbaar? Via onze allround middelbare dansopleiding De Dansacademie kan je reeds van 12u dans genieten in het 1e en 2e middelbaar in combinatie met een A- of B-stroom. Daarna kan je ofwel kiezen voor deze KSO-opleiding 'ModerneDans' of volg je één van onze 30 schoolrichtingen in combinatie met De Dansacademie.
Zo heeft onze school met meest uitgebreide aanbod aan dansmogelijkheden tijdens en na de schooluren in Vlaanderen. Daar zijn we bijzonder fier op!

Neem zeker een kijkje in onze fotoalbums of op de website www.modernedans.be (momenteel nog: https://sites.google.com/hdac.be/modernedans/).

De komende periode plaatsen we geregeld updates. De opwarming is ingezet. 

Voordeel van een nieuwe richting: we bouwen onze visie vanaf nul op. Met ons beperkt team van 2 docenten en 1 coördinator zullen we onze derdejaars van heel dichtbij kunnen opvolgen. Uiteraard komen daar docenten bij naarmate we ook de hogere schooljaren zullen inrichten.

KSO opleiding Kunst en Architectuur

KSO opleiding Kunst en Architectuur

Voor wie is deze opleiding ?

Heb jij net als Vincent een artistieke roeping? Dan is de opleiding Kunst en Architectuur van MSKA Roeselare iets voor jou. Technische voorkennis is niet noodzakelijk, passie voor kunst en tekenen wel. Met een volgehouden inzet en motivatie zet je je artistieke persoonlijkheid op scherp. Door het artistieke en algemeen vormende karakter biedt de opleiding een uitstekende voorbereiding op het behalen van een bachelor- of masterdiploma. Dit kan vooral binnen Audiovisuele- en beeldende kunstrichtingen als Animatiefilm, Interieurvormgeving, Grafisch ontwerp en Vrije kunsten. Kunstwetenschappen behoort ook tot de mogelijkheden. Uiteraard zijn bachelor- en masteropleidingen in andere domeinen haalbaar, afhankelijk van je interesse en inzet.

 

kunst 2

 

Wat houdt deze opleiding in ?

Wat houdt de opleiding precies in? Je zoomt in op de kunstvakken die je samen met de algemeen vormende vakken volgt.

Architecturale vorming 

Je ontwikkelt ruimtelijk inzicht en leert werken in 2 en 3 dimensies. Een ontvouwing van een basisvorm, het maken van een maquette, basis computertekenen… Het komt allemaal aan bod.

Kunstinitiatie

Het vak omvat zowel theorie- als praktijkopdrachten. Op die manier ga je kennismaken met verschillende kunstuitingen en leer je ze waarderen. Tijdens een bezoek aan een tentoonstelling of museum leer je voeling krijgen met en een houding aan te nemen tegenover kunst.

Waarnemingstekenen

Je leert gericht kijken en verhoudingen bepalen om zo een eigen tekentaal te ontwikkelen. Je maakt kennis met verschillende dragers en technieken om een onderwerp te tekenen op een tweedimensionaal vlak. In de derde graad worden de opdrachten complexer.

Kunstgeschiedenis

Kunstoverzicht van de prehistorie tot nu. Het is geen encyclopedische kunstgeschiedenis maar een terugblik op de belangrijkste kunststromingen, waarbij zowel de historische ontwikkeling als de stijlkenmerken van elke periode worden belicht. De schilderkunst is toonaangevend maar dat betekent geenszins dat de andere kunsttakken zoals bouwkunst en beeldhouwkunst niet aan bod komen.

Beeldende vorming

Via gevarieerde opdrachten krijg je inzicht in de beeldtaal. Je leert er een probleemstelling te analyseren en jezelf uit te drukken via diverse materialen en technieken. Dit in verschillende dimensies (2D en 3D). Een linosnede, een logo digitaal ontwerpen, een animatiefilmpje maken en een dier boetseren zijn mogelijke opdrachten.

Geïntegreerde proef (6DE JAAR)

Dit is een artistiek eindwerk dat je op persoonlijke, zelfstandige, en gemotiveerde wijze uitvoert tijdens de lessen beeldende vorming. Het procesmatige karakter en de gesprekken met je begeleider, dragen bij tot de persoonlijke ontwikkeling van jezelf en je werk.

Klik op de PDF om de lessentabel en folder te raadplegen: pdf bestandkso 2020-2021 (2.19 MB)

 

Uniek in de regio!