Lichamelijke opvoeding en sport

School en sport

MSKA Roeselare profileert zich steeds meer als 'sportieve school'. Het bewijs daarvan is de start van de richting Lichamelijke opvoeding en sport in het TSO.  Deze keuze is uniek in Roeselare, net zoals vele andere studierichtingen bij ons op school. Onze sportieve reputatie wordt op deze manier verder uitgebreid. In zowel alle studierichtingen krijgt men reeds een aantal jaren de keuze om de optie sport in het lessenpakket op te nemen. Sinds kort zijn onze wielrenners en voetballers hiervan de exponent. Ons ruime aanbod aan fietsen geeft ons ook de mogelijkheid om de verplaatsingen vlot te laten verlopen. Ook de contacten met diverse partners laten de leerlingen toe om zich in kwalitatief goede omstandigheden te ontwikkelen tot sportman of sportvrouw.

Lichamelijke opvoeding en sport EN studeren

LO en sport of kortweg LOSP laat je tijdens je schoolloopbaan kennismaken met verschillende sporttakken. Per week beoefen je gedurende 12 lesuren diverse sporten. Deze 12 lesuren worden opgesplitst in een algemeen en een specifiek gedeelte van telkens 6 lesuren. Voor het specifiek gedeelte hebben de sporters 3 opties. Men kan kiezen tussen 6 lesuren omnisport, 6 uren voetbal of 6 uren wielrennen.  Daarnaast krijgen de leerlingen ook 2 lesuren theorie sport.

De sportvakken worden begeleid door verschillende leerkrachten die ervaring hebben in hun sportdiscipline en gediplomeerd trainer zijn.

Je komt tijdens het algemene gedeelte sport in contact met o.a. atletiek, zwemmen, gymnastiek, conditie, dans, verdedigingssport, balsporten en terugslagsport. Deze brede waaier aan activiteiten zorgt ervoor dat onze LOSP'ers zich allround ontwikkelen.

De leerlingen die kiezen voor omnisport verdiepen zich verder in voorgenoemde sporten. Ook andere sporten komen aan bod gedurende deze 6 lestijden. Veelzijdige atleten komen zeker aan hun trekken wanneer men deze optie verkiest.

Naast omnisport is voetbal een tweede optie voor het specifiek gedeelte. Het is vanzelfsprekend dat deze studenten aangesloten zijn bij een voetbalclub. Hier focussen we vooral op techniek. Verder wordt er aandacht besteed aan het fysieke aspect van het voetbal via de CLUSK-methode (coördinatie, lenigheid, uithouding, snelheid en kracht). MSKA Roeselare werkt hier vooral ondersteunend voor de voetbalclubs. Ten slotte zorgt de samenwerking met KSV Roeselare voor een meerwaarde in deze optie.

Ten slotte is de specialisatie wielrennen de derde mogelijkheid voor onze LOSP'ers. In een wielerstad als Roeselare kan deze optie niet ontbreken. Wij willen onze jongeren de kans geven om alle aspecten van het wielrennen te leren kennen. Stuurvaardigheid, lenigheid, behendigheid, techniek en teamgeest zijn hierbij essentiële kernwoorden. Binnen deze specialisatie is er plaats voor baanwielrennen, cyclocross en het wielrennen op de weg.  Voorwaarde om wielrennen als keuzevak te volgen is een rennersvergunning bij Wielerbond Vlaanderen.

Lessentabel en folder LO en sport is terug te vinden via de volgende link: pdf bestandLo Sport TSO 2020-2021 (1.89 MB) 

MSKA Roeselare: eerste school in België met CrossFit-certificaat

LOLOLOLOLOLO