Optie Wielrennen op school

Wielrennen3

Onze school heeft iets met fietsen, heeft iets met sport. Reeds geruime tijd krijgen onze leerlingen extra uren sport en lichamelijke opvoeding. Verplaatsingen tussen de diverse sportlocaties in de stad worden door sommige klassen per fiets afgelegd. Onze leerlingen uit de studierichting ‘Maatschappelijke Veiligheid’ helpen mee bij de organisatie van diverse wielerwedstrijden, waaronder in het verleden het Belgisch Kampioenschap cyclo-cross in Hooglede-Gits en jaarlijks weerkerend de voorjaarsklassieker ‘Dwars door Vlaanderen’. Campus Groenestraat verandert eind augustus telkens in een camping voor de deelnemers aan de fietsvierdaagse ‘West-Vlaanderens Mooiste’, die wordt georganiseerd door Stad Roeselare. Het provinciale mountainbikeparcours passeert door ons schooldomein. De link met wielrennen in een wielergekke stad Roeselare is dan ook snel gelegd.

Wielrennen en studeren

De school biedt haar leerlingen de kans om 3 of 4 uren per week voor het vak wielrennen te kiezen.  Dit naast voltijds, regulier onderwijs. Wie bij ons afstudeert, behaalt dus een volwaardig diploma secundair onderwijs. Dit betekent dat onze leerlingen voldoende gewapend zijn om hogere studies aan te vatten of klaar zijn voor de arbeidsmarkt, naargelang de gekozen studierichting in ASO, TSO of BSO. Een diploma behalen komt op de eerste plaats! Naast deze 3 of 4 uren, zullen geregeld ook op woensdagnamiddag workshops worden georganiseerd. Wie de richting TSO LO en Sport volgt kan 6uur per week wielrennen. Om te weten hoeveel uren in uw gekozen studierichting aan wielrennen wordt gespendeerd, klik hier.

Alle disciplines

Wij willen onze jongeren de kans geven om alle aspecten van het wielrennen te leren kennen. Stuurvaardigheid, lenigheid, behendigheid, techniek en teamgeest zijn hierbij essentiële kernwoorden. Veldrijden en baanwielrennen zien wij als ideale disciplines om onze doelstellingen te bereiken. Er is reeds bewezen dat deze takken van wielersport een oerdegelijke basis vormen voor het wegwielrennen. Sprekende namen als Roger De Vlaeminck en Adrie Vanderpoel in het verleden kwamen uit het veldrijden. Recenter zien we veldrijders als Lars Boom en Zdenek Stybar hun opmars maken in het wielerpeloton. Op de piste vinden we Patrick Sercu, pistegrootheid, maar ook een oerdegelijk kampioen op de weg geworden. Bradley Wiggins en Mark Cavendish zijn geschoold op de baan alvorens de stap te zetten naar het wegwielrennen. Wij willen dus zowel piste, veld als weg een plaats geven binnen de opleiding.

Onze doelstellingen

  • Ontwikkelen van een algemene sportieve en gezonde levensstijl.
  • Ontwikkelen van algemene sociale vaardigheden en teamgeest
  • Ontwikkelen van een algemene fysieke fitheid
  • Ontwikkelen van de technische vaardigheden van de wielersport
  • Ontwikkelen van conditionele en fysieke aspecten van de wielersport
  • Kennis hebben van regels en reglementen inherent aan de diverse wielerdisciplines
  • Eerbied hebben voor het materiaal en fiets en materiaal op een correcte wijze onderhouden

Voor wie?

Deze opleiding wordt aangeboden in alle graden. Vanzelfsprekend wordt er voldoende gedifferentieerd. In de eerste graad wordt de basis gelegd met initiatie en kennismaking met alle aspecten van de wielersport. Hoe ouder men wordt, hoe concreter en vlotter de aangeleerde technieken moeten worden toegepast en wordt er de initiatie vervangen door fijn afstemmen. De school heeft niet de intentie om een wielerclub te vervangen, wel een aanvulling te zijn van hetgeen in de club gebeurt. Daarom zullen contacten worden onderhouden met de clubs.

In de eerste graad is een vergunning niet nodig. Vanaf de tweede graad is een vergunning bij Wielerbond Vlaanderen wel nodig om te kunnen deelnemen aan de lessen wielrennen.

Fietsen

Het veldritsessies kunnen zowel met crossfiets al mountainbike gebeuren. De sessies op de weg gebeuren met de eigen koersfiets. De lessen op de wielerbaan gaan door in Rumbeke. Wielerbond Vlaanderen zorgt voor pistefietsen die kunnen gebruikt worden. Pedalen moeten door de leerlingen zelf worden meegebracht. Dit omdat de vastkliksystemen van de schoenen in de pedalen voor elk merk uniek zijn. Op beide campussen (zowel Campus Tant als Campus Groenestraat) zijn beveiligde fietsenstallingen voorzien. Omdat fietsen en materiaal duur zijn en omdat we willen dat er respect wordt opgebracht voor het materiaal zal er vanzelfsprekend aandacht worden besteed aan het onderhoud van de fiets na een training.

Internaat

Voor leerlingen die van verderaf komen, is er mogelijkheid om te verblijven op ons internaat dat gelegen is op campus Groenestraat.

Op deze site vindt u verder meer info over het internaat en de coördinaten van de internaatsbeheerder.

Kledij

Onze renners dragen kwaliteitsvolle kledij van BioRacer. Deze uitrusting bestaat uit een trui met korte mouw, een trui met lange mouw, een windblockvest, een korte broek met zeemvel van topkwaliteit, een lange broek, kousen en handschoenen.

Crossparcours

Op het schooldomein werd een crossparcours aangelegd. Dit parcours is gevarieerd met specifieke “cross-obstakels”, zoals balkjes, zandbak, brug, trappen, schuine helling, … Het traject is zo uitgetekend dat er meerdere mogelijkheden zijn volgens niveau of groep. Het parcours zal zo kunnen worden aangepast dat het kan variëren van een eerder lichte omloop tot wat zwaardere lus. Zo kan er opnieuw gedifferentieerd en volgens niveau worden gewerkt. Dit parcours kwam mede tot stand i.s.m. stad Roeselare en is uitgetekend door de organisatoren van het BK en WK Hooglede-Gits en peter van het project Sven Vanthourenhout.

Daarnaast is er op een 5-tal minuten van de school het technisch mountainbikeparcours van de stad op Schiervelde die vanzelfsprekend ook zal worden gebruikt door onze leerlingen.

Piste Rumbeke

De splinternieuwe wielerbaan van Rumbeke ligt op een 10-tal minuutjes fietsen van de school. Het is een 166,66 meter lang ovaal met alle faciliteiten die voor een goede opleiding en training moeten voorhanden zijn. De school werkt hiervoor samen met vader en zoon Demeulenaere, eigenaars van de piste en bezielers van het Roeselaarse wielergebeuren. De wielerbaan Defraeye-Sercu is de ideale plaats om snelheid en behendigheid te oefenen.

Onze peter en meter

Jelle Waljellelays is peter van ons wielerproject. Jelle heeft ondertussen al wat ervaring in het profpeloton. Met winst in Dwars door Vlaanderen en een etappe in de Ronde van Spanje heeft hij toch al enkele mooie overwinningen op zijn palmares. Hij heeft een boontje voor de jeugdige wielrenners en wil zich 100% inzetten om de jongeren plezier te doen beleven op de fiets.

julie

 

 

 

 

Julie Van de Velde werd met veel goesting de meter van 'De Wieleracademie'. Met een diploma kinesitherapie draagt ze de ontwikkeling in de breedte een warm hart toe. Julie leverde al knappe prestaties in verschillende wedstrijden en wist een knappe ereplaats weg te kapen in Strade Bianche! Ze wil onze renners bijstaan met raad en daad. Ze zal ondermeer een paar trainingen van 'De Wieleracademie' ondersteunen. 

 

 

 

Onze partners

We hebben een intense samenwerking met stad Roeselare, Wielerbond Vlaanderen en Topsportschool Wielrennen Gent. De stad zorgt voor logistieke ondersteuning samen met scholengroep Mandel en Leie. Het inhoudelijke van de lessen wordt ondersteund door Wielerbond Vlaanderen en de Topsportschool Gent. Onze lesgevers zullen worden gecoacht vanuit Gent en er is een gezamenlijke gedragen visie van alle partners hoe dit project inhoudelijk wordt gerealiseerd.

Workshops

Op vooraf bepaalde woensdagnamiddagen zullen ook nog workshops worden georganiseerd voor de leerlingen. Eric Van Lancker coördinator van de Vlaamse Wielerschool zal hierbij een 3-tal sessies voor zijn rekening nemen.

De wieleropleiding van MSKA Roeselare is erkend als aspirantenopleiding.

Nog vragen?

Mail: wielrennen@mskaroeselare.be

Kom gerust langs op onze school (bij voorkeur na afspraak), voor meer info en een rondleiding. 

De folder is terug te vinden via volgende link: pdf bestandwielrennen 2020-2021 (3.09 MB)

Wielrennen2