Internationalisering

Algemeen: Internationalisering

MSKA Roeselare wil van zijn leerlingen actieve burgers in een internationale samenleving maken. Hiervoor werken we voor verschillende projecten samen met scholen uit heel Europa. Dit doen we omdat we er van overtuigd zijn dat over het muurtje kijken onze leerlingen leert om met een open geest kritisch in de wereld te staan.

Etwinning projecten

 

1a: 50 year Neil Armstrong, 500 years Columbus

De leerlingen uit ons 1a hadden vorig jaar contact met leerlingen uit Roemenië, Duitsland, Italië en Polen via Etwinning. Ze leerden elkaar kennen via tekeningen. Het project ging over hoe er in elk land naar grote gebeurtenissen werd gekeken zoals de maanlanding. De leerlingen vergeleken ook de talen met elkaar. Zo leerden ze dat ons Nederlandse woord raket in het Roemeens Raceta is en razzo in het Italiaans. De leerlingen vonden het fijn om leerlingen in andere landen te leren kennen. 

 

colombus 

1a optie sport: United in diversity

Ons project was gericht om samen met onze Roemeense en Letse partners de ontwikkeling van de gezondheid en welzijn van onze leerlingen te stimuleren. We realiseerden dit door de promotie van een actieve- en fitte levensstijl aan onze leerlingen. Het project was gebaseerd op oriëntatie, urbanisatie, wereldsporten, plezierbeleving en diversiteit. Onze leerlingen ontwikkelden doorheen het jaar zelf bewegingsactiviteiten, sport-kerstkaarten, een quiz, oriënteringskaarten, instructiefilmpjes, etc. Het project ontwikkelde ook het logisch nadenken van onze leerlingen om in deze maatschappij een fitte- en een gezonde levensstijl creëren. Als eindresultaat bundelden we alles samen tot een heuse 'bewegingsgids'.  

 

united

   United2

 

United3

EPAS

Onze school is een European Parliament Ambassador School. Dit wil zeggen dat wij samen met onze leerlingen de werking van het Europees Parlement en bij uitbreiding de Europese Unie in de kijker willen zitten. Dit traject wil van onze leerlingen mondige, goed geïnformeerde burgers maken. Er zijn enkele senior ambassadors (leerkrachten) en heel wat junior ambassadors (leerlingen) die samen allerlei acties rond Europa op school organiseren. Ondertussen zijn we geëvolueerd naar een EPAS-expert school, iets waar we heel trots op zijn.

 

epas

 

epas1

 

Epas2

 

Congres Compiègne

Deelname congres in Compiègne naar aanleiding van 100 jaar wapenstilstand. Met 10 leerlingen (allen EPAS juniors) gingen we in het weekend van 11 november naar Compiègne, de plaats waar de Wapenstilstand precies 100 jaar daarvoor ondertekend werd. We namen deel aan het congres en bezochten onder andere de treinwagon waar de Wapenstilstand getekend werd.

 

compiegne

 

compiegne1

 

 

Internationaliseringscongres Portugal

In mei 2019 gingen drie collega’s naar een bijscholing in Portugal rond het thema internationalisering. In een internationale context werden diverse subsidieprogramma’s besproken, innovatieve scholen bezocht en goeie internationaliseringsprojecten geanalyseerd. Af en toe was er uiteraard ook tijd voor wat cultuur.

porto

 

porto2

 

porto3

Uitwisseling Luik: 4 ASO – TSO - KSO

Sinds 2018 vindt er jaarlijks een uitwisseling plaats met het Institut de la Providence uit Herve (Luik) en de leerlingen van het vierde jaar ASO, TSO en KSO. We werken samen aan een project: ‘l’Europe c’est nous, Europa dat zijn wij’. De virtuele samenwerking wordt bekroond met een bezoek van onze Waalse vrienden aan Roeselare en uiteraard gaat het MSKA ook in Herve op bezoek. Dit staat steeds garant voor een tweedaagse vol inspanning én ontspanning!

 

herve

 

herve2

 

Code-sharing in new scenarios (4 KSO)

Het project was een samenwerking met veel diversiteit. Er was een middelbare school uit de Azoren, een lagere school uit Cyprus, een school voor andersvaliden in Hongarije en natuurlijk onze school. Deze verscheidenheid was een meerwaarde, maar ook een uitdaging.

Doel van het project was om in de 3 niet-Belgische scholen aan de slag te gaan met verschillende robots, afhankelijk van het soort school. Daarnaast moesten de leerlingen hun eigen speelplaats opmeten en op basis daarvan moesten onze leerlingen van tweede graad KSO Beeldende en architecturale vorming een nieuw ontwerp maken voor die speelplaatsen. Door de diversiteit van locatie en doelgroep, was dit een heel interessante opdracht! Het resultaat van onze ontwerpen moest in een vorm gegoten worden die door de verschillende robots kon gelezen en gecommuniceerd worden. Via QR-codes die de robots op een te volgen parcours konden scannen, werd het ontwerp voorgesteld.

E-twinning schoollabel 2020-2021

We kregen het eTwinning schoollabel voor het schooljaar 2021-2022. Als één van de 25 Vlaamse scholen werden we in de bloemetjes gezet voor onze internationale projecten en onderlinge samenwerking op school. Dit is uiteraard iets waar we erg trots op zijn.

Meer info vind je hier.

etwinning
Congres Compiègne
Presentation art students MSKA - Code sharing