Carrosserie

Voor wie is deze opleiding ?

Je hebt interesse in de wereld van auto’s, bromfiets, fietsen en de metaalnijverheid. Je houdt van auto’s, motoren en denkt dat werken in een carrosseriebedrijf iets voor jou is. Je steekt graag de handen uit de mouwen en schuwt zwaar werk niet.

Wat houdt deze opleiding in ?

Basismechanica is een zeer praktische beroepsopleiding. Basistechnieken zoals boren, zagen, draaien en slijpen worden ingeoefend. Ook vaardigheden als lassen, plooien, plaatbewerking, … worden getraind. Je leert al doende de gereedschappen en machines kennen en onderhouden. Je leert een fiets en bromfiets (de)monteren, remmen vervangen, … Je leert de elektrische installatie van de auto kennen en het voertuig te onderhouden. Je leert carrosserieonderdelen (de)monteren, vervangen en bewerken.

In de derde graad leer je in de afdeling carrosserie de fijne knepen van het vak. In de moderne spuitcabine leer je de beschadigde auto’s omtoveren tot bijna nieuwe bolides. Je verfijnt verder je vaardigheden in het bewerken van de carrosserie en het onderhoud van wagens. De school schenkt tevens heel wat aandacht aan stages en werkplekleren.

Wat na deze opleiding ?

Basimechanica bereidt voor op een tewerkstelling als bediener van werktuigmachines, monteerder of gespecialiseerd vakman in een onderhoudsploeg.  Na het 6de jaar carrosserie kan je aan de slag als hersteller van voertuigen in garages, onderhoudstechnicus of arbeider in de auto-industrie. Je kan ook kiezen voor een zevende specialisatiejaar carrosserie- en spuittechnieken. Dat verhoogt niet alleen je kansen op een betere job, maar het geeft je meteen ook een diploma hoger secundair onderwijs.  Met het getuigschrift bedrijfsbeheer, dat je kan behalen gedurende je opleiding, en het nodige doorzettingsvermogen kan je als zelfstandige je eigen bedrijf opstarten.

Lessentabel 3de graad: pdf bestandLessentabel 2de graad BSO Basismechanica en 3de graad BSO Carrosserie.pdf (413 kB)

Lessentabel 7de jaar carrosserie- en spuittechnieken: pdf bestandLessentabel 7de jaar carrosserie en spuitwerk.pdf (404 kB)

 

car1

 

car2

 

car3