Verzorging

Voor wie is deze opleiding ?

Je bent sociaal vaardig en vlot in de omgang. Je hebt een passie voor mensen en je bent hulpvaardig.  Je hebt verantwoordelijkheidsgevoel en belangstelling voor het dagelijks leven van gezonde, maar ook van zieke mensen.

Wat houdt deze opleiding in ?

In de tweede graad leer je vooral veel over huishouding : gezonde, evenwichte en eenvoudige maaltijden bereiden; het onderhouden van kleding en textiel. Je leert over sociale relaties, gezonde voeding en krijgt een basiskennis over ziekenzorg. In het vak woon- en leefomgeving wordt de woning volgens de juiste methode gereinigd en elk seizoen voorzien van passende decoraties. Persoonlijke en algemene hygiëne wordt uitgelegd en het uitvoeren van eerste hulp en kinderverzorging in een thuissituatie wordt aangeleerd.

In de derde graad komt vooral het sociale, pedagogische en verzorgende aspect aan bod. Het werken in team en het creatief nadenken staan centraal, vooral tijdens de blokstages.

Wat na deze opleiding ?

Na het zesde jaar verzorging kan je aan de slag in een kinderdagverblijf, een kleuterklas, een woon- en zorgcentrum, in de thuiszorgsector, als poetshulp, …. Je kan ook kiezen voor een zevende specialisatiejaar thuis- en bejaardenzorg of kinderzorg. Dat verhoogt niet alleen je kansen op een betere job, maar het geeft je meteen ook een diploma hoger secundair onderwijs.  Met het getuigschrift bedrijfsbeheer, dat je kan behalen gedurende je opleiding, en het nodige doorzettingsvermogen kan je als zelfstandige je eigen bedrijf opstarten.

Ontdek meer informatie (leerdoelen, lessentabel, ...) over deze opleiding in de folder van de opleiding verzorging: pdf bestandFolder verzorging (1.85 MB)

 

Zorg